Araç Kullanım Kılavuzu

Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Emisyon kontrol sistemi

Bakım / Emisyon kontrol sistemi

Aracınızın emisyon kontrol sistemi yazılı bir sınırlı garanti ile korunmuştur. Lütfen aracınızda bulunan Garanti Belgesi Kitapçığındaki garanti bilgilerine bakınız.

Aracınız, bütün emisyon yönetmeliklerini karşılayacak şekilde bir emisyon kontrol ünitesi ile donatılmıştır.

Araç üzerinde yer alan üç türlü emisyon kontrol sistemi, aşağıda verilmektedir.

  1. Karter emisyon kontrol sistemi
  2. Buhar emisyon kontrol sistemi
  3. Egzoz emisyon kontrol sistemi

Emisyon kontrol sistemlerinin normal olarak çalıştığından emin olmak için, aracınızın bu Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunda belirtilen şekilde HYUNDAI yetkili servisi tarafından periyodik bakımlarının gerçekleştirilmesini öneririz.

NOT

Kontrol ve Bakım Testi Uyarısı (Elektronik Denge Kontrolü (ESC) sistemi ile)

  • Dinamometre testi sırasında aracın teklemesine engel olmak için ESC düğmesine basarak Elektrik Destekli Denge Kontrolü (ESC) sistemini kapatınız.
  • Dinamometre testinin tamamlanmasından sonra ESC düğmesine tek-rar basarak ESC sistemini tekrar çalıştırınız.

1. Karter emisyon kontrol sistemi

Pozitif Karter Havalandırma Sistemi, karterden yayılan gazlardan kaynaklanan hava kirliliğinin önlemesini sağlar. Bu sistem, kartere bir emiş hortumu aracılığı ile emilen taze ve filtrelenmiş hava temin etmektedir. Karter içinde, taze hava çıkan gazlarla birlikte karışmakta, daha sonra PCV valfından geçerek hava emiş sistemine verilmektedir.

2. Buhar emisyon kontrol sistemi

Buhar Emisyon Kontrol Sistemi yakıt buharlarının atmosfere karışmasını önlemek amacıyla tasarlanmıştır.

Kanister

Yakıt deposu içinde oluşan yakıt buharı, kanister tarafından emilmekte ve saklanmaktadır. Motor çalışırken, kanister tarafından emilen yakıt buharı, bir boşaltma kontrolü solenoid valfı üzerinden boşalma tankına verilmektedir.

Tahliye Kontrol Solenoid Valfi (PCSV)

Tahliye kontrol solenoid valfı Motor Kontrol Ünitesi (ECU) tarafından kontrol edilir: Motor soğutma suyu sıcaklığı rölantide düşük olduğunda bu valf (PCSV) kapalıdır ve buharlaşmış yakıt gazları, motora alınmaz. Motor ısındıktan sonra ve normal sürüş sırasında, PCSV açılır ve buharlaşan yakıt gazları motora alınır.

3. Egzoz emisyon kontrol sistemi

Egzoz Emisyon Kontrol Sistemi araç performansının en üst seviyede olmasını sağlarken, egzoz emisyonlarını kontrol eden çok verimli bir sistemdir.

Motor egzoz gazı önlemleri (karbon monoksit)

  • Diğer egzoz gazları ile birlikte karbon monoksit de mevcut olabilir. Bu nedenle, aracınızın içinde egzoz kokusu alacak olursanız, derhal kontrol ettiriniz ve onarılmasını sağlayınız. Aracınızın içine egzoz gazı girdiğinden şüpheleniyorsanız, sadece bütün camlar açık durumda sürünüz. Derhal aracınızı kontrol ettiriniz ve onarılmasını sağlayınız.

UYARI

Motor egzoz gazları içinde karbon monoksit vardır. Renksiz ve kokusuz olmasına karşın tehlikelidir ve solunduğu taktirde ölümcül olabilir. CO zehirlenmesinden kaçınmak için aşağıdaki talimatı uygulayınız.

  • Aracınızı kapalı ortamlarda (bir garaj gibi) sadece içeri sokmanıza ve çıkarmanıza yetebilecek bir süre kadar çalıştırınız.
  • Aracınızı açık bir alanda uzunca bir süre motor çalışır durumda durduracak olursanız, havalandırma sistemini aracın içine dış hava çekecek şekilde ayarlayınız.
  • Asla motoru çalışan park etmiş veya durmuş bir aracın içinde uzun bir süre oturmayınız.
  • Motor durur veya çalışamazsa, tekrar tekrar çalıştırmaya çalışılması emisyon kontrol sistemine zarar verebilir.

Katalitik konvertörler için kullanım uyarıları (varsa)

UYARI

  • Sıcak bir egzoz sistemi aracınızın altındaki yanıcı maddeleri yakabilir.

    Aracınızı kuru ot, kağıt, yapraklar ve benzeri yanıcı maddelerin üstünde veya yakınında sürmeyiniz, rölantide bırakmayınız veya park etmeyiniz.

  • Egzoz sistemi ve katalitik konvertör sistemi, motor çalışırken veya motor kapatıldıktan hemen sonra çok sıcaktır.

    Egzoz sisteminden ve katalitik konvertör sisteminden uzak durunuz, yanabilirsiniz.

    Ayrıca, egzoz sistemi etrafındaki ısı emiciyi çıkarmayınız, aracın altını sızdırmaz yapmayınız ve aracı korozyon kontrolü amacıyla kaplamayınız. Bazı koşullarda yangın tehlikesi olabilir.

Aracınız, katalitik konvertör emisyon kontrol ünitesi ile donatılmıştır.

Bu nedenle aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

  • Benzinli motorlarda sadece KURŞUNSUZ BENZİN kullanınız.
  • Motorda tekleme veya büyük ölçüde performans kaybı gibi arıza belirtileri varsa aracınızı kullanmayınız.
  • Motoru hatalı veya yanlış bir şekilde zorlamayınız. Motor kapalıyken aracın itilmesi ve motor kapalı durumda vites takılı olarak dik yokuştan inme, hatalı kullanmaya örnek olarak verilebilir.
  • Motoru uzun bir süre (5 dakika veya daha fazla) yüksek rölantide çalıştırmayınız.
  • Motorda veya emisyon kontrol sisteminde tadilat yapmayınız veya buralara müdahale etmeyiniz. Bütün kontrol ve ayarlamaların HYUNDAI yetkili servisi tarafından yapılmasını öneririz.
  • Çok düşük yakıt seviyesi ile aracınızı kullanmaktan kaçınınız. Araçta yeterli yakıt olmaması, motorun hatalı ateşlemesine ve katalitik konvertörün aşırı yüklenmesine yol açabilir.

Bu önlemlerin alınmaması katalitik konvertörün ve aracınızın bozulmasına neden olabilir. Ayrıca, bu tür müdahaleler garantiyi de geçersiz kılabilir.

Benzin Partikül Filtresi (GPF) (varsa)

Benzin Partikül Filtresi (GPF) sistemi, egzoz gazındaki kurumu uzaklaştırır. GPF sistemi, toplanan kurumu kullanıldıktan sonra atılan hava filtrelerinden farklı olarak, sürüş durumuna göre otomatik olarak yakar (veya okside eder). Başka bir deyişle, toplanan kurum motor kontrol sistemi ve normal/yüksek sürüş hızlarında yüksek egzoz gazı sıcaklığı tarafından otomatik olarak tasfiye edilir. Ancak araç tekrar kısa mesafelerde veya düşük hızda uzun süre sürülmeye devam edilirse, düşük egzoz gazı sıcaklığı nedeniyle biriken kurum otomatik olarak uzak-laştırılamayabilir. Bu durumda, kurum oksitlenme işlemi yapılmasına rağmen birikmiş kurum belli bir miktara ulaşabilir, dolayısıyla GPF lambası yanar. Motor devri 1.500-4.000 arasındayken ve vites yaklaşık 30 dakika boyunca 3. vites veya üzerindeyken sürüş hızı 80 km/saat değerini aştığında Benzin Partikül Filtresi (GPF) lambası söner.

GPF lambası yanıp sönmeye başladığında ya da "Egzoz sistemini kontrol edin" uyarı mesajı yukarıdaki durumlarda araç kullanılırken yandığında, GPF sistemini HYUNDAI yetkili servisine muayene ettirmenizi öneririz.

GPF lambası uzun bir süre yanıp söner durumda iken belli bir süre kullanıldığında, GPF sistemi hasar görebilir ve yakıt tüketimi artabilir.

UYARI

Benzin (GPF'li ise)

GPF [Benzin Partikül Filtresi] sistemi bulunan benzinli araçlarda, yalnız uyumlu benzin yakıtı kullanılması tavsiye edilir.

Belirli olmayan katkı maddeleri içeren başka benzin yakıtlarını kullandığınızda, GPF sistemi hasar görebilir ve egzoz emisyon problemlerine neden olabilir.

 

    Diger materyaller:

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > İç bakım

    İç kısım genel uyarılar Parfüm, kozmetik yağ, güneş kremi, el losyonu ve oda spreyi gibi kimyasalların iç parçalara temas etmemesine dikkat ediniz. Bunlar renk değişimine veya hasara neden olabilir. Bunlar iç parçalara dokunacak olursa, derhal silerek temizleyiniz.

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Renault Clio - Kullanim Kilavuzu 2020

     Peugeot 208 - Kullanim Kilavuzu 2021-2025 > "ISOFIX" bağlantıları

    Aşağıda sunulan koltuklar, ISOFIX uyumlu bağlantılarla donatılmıştır: * Versiyona bağlı olarak. Bir işaretle gösterilir ve her oturma yeri için üç halkadan oluşur: Araç koltuğunun sırtlığı ile minderi arasına yerleştirilmiş ve iki adet A kancası.

    Kullanım Kılavuzu

    Web sitede yeni | En popüler | Web Site haritası | Arama www.aracinfob.com | © 2021-2024