Araç Kullanım Kılavuzu

Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Periyodik bakım işlemlerinin açıklamaları

Bakım / Periyodik bakım işlemlerinin açıklamaları

Motor yağı ve filtresi

Motor yağı ve filtresi, bakım programı ile belirtilen aralıklarda değiştirilmesi gerekir. Araç güç koşullar altında kullanılıyorsa, yağ ve filtre değişiminin daha sık aralıklarda yapılması gerekir.

Tahrik Kayışları

Tüm tahrik kayışlarında kesik, çatlak, aşırı aşınma veya yağ bulaşma olup olmadığını kontrol ediniz ve gerektiğinde değiştiriniz. Tahrik kayışlarının gerginliğinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerektiğinde ayarlanması gerekir.

DİKKAT

Kayışı kontrol ederken kontak anahtarını LOCK/OFF veya ACC konumuna getiriniz.

Yakıt Filtresi

Bu benzinli araç yakıt deposuna entegre ömür boyu dayanıklı yakıt filtresi ile donatılmıştır. Düzenli bakım veya değişim gerekmemektedir; fakat kullanılan yakıtın kalitesi gerekli olan bakım sıklığını etkileyebilir. Yakıt akışı kısıtlaması, boşalma, güç kaybı, zor çalışma problemi, vs. gibi yakıtla ilgili herhangi bir sorun varsa, yakıt filtresi kontrolü veya değişimi gerekebilir. Yakıt filtresinin HYUNDAI yetkili servisi tarafından incelenmesi ve değiştirilmesini öneririz.

Yakıt boruları, yakıt hortumları ve bağlantıları

Yakıt boruları, yakıt hortumları ve bağlantılarında kaçak ve hasar olup olmadığını kontrol ediniz. Yakıt hatlarının, yakıt hortum ve bağlantılarının HYUNDAI yetkili servisi tarafından değiştirilmesini öneririz.

Yakıt buhar hortumu ve yakıt dolum kapağı

Buhar hortumu ve yakıt dolum kapağının bakım programında belirtilen aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Yeni buhar hortumu veya yakıt dolum kapağının düzgünce takılmış olduğundan emin olunuz.

Vakum karteri havalandırma hortumları (varsa)

Hortum yüzeylerini ısı ve/veya mekanik hasar belirtisi açısından kontrol ediniz. Sertleşmiş veya kırılgan lastik, çatlak, yırtılma, kesik ve aşınmış ve aşırı şişmiş hortum arıza belirtisidir. Özellikle egzoz manifoldu gibi, yüksek ısı kaynaklarına yakın olan hortum yüzeylerinin dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Hortumların teması sonucunda ısıl hasar veya mekanik aşınma meydana gelmemesi için, hortumların herhangi bir ısı kaynağına, keskin kenarlara veya hareketli parçalara temas etmemelerini sağlamak üzere hortum güzergahını kontrol edin. Kelepçeler ve rakorlar gibi bütün hortum bağlantılarını kontrol edin ve bunların sağlam olduğundan ve herhangi bir kaçak olmadığından emin olun. Herhangi bir bozulma veya hasar belirtisi olan hortumların derhal değiştirilmeleri gerekir.

Hava filtresi

Hava filtresinin HYUNDAI yetkili servisi tarafından değiştirilmesini öneririz.

Ateşleme bujileri (benzinli motor için)

Yeni bujilerin doğru ısı aralıklarında olduğundan emin olunuz.

UYARI

Motor sıcakken bujilerin bağlantısını ayırmayınız ve kontrol etmeyiniz. Kendi kendinizi yakabilirsiniz.

Soğutma sistemi

Radyatör, soğutma suyu deposu, hortumlar ve bağlantı parçaları gibi soğutma sistemi parçalarını kaçak veya hasar açısından kontrol ediniz. Hasar görmüş bir parça değiştirilmelidir.

Motor soğutma suyu

Motor soğutma suyunun bakım programı ile belirtilen aralıklarda değiştirilmesi gerekir.

Düz şanzıman yağı (varsa)

Düz şanzıman yağını bakım programına göre kontrol ediniz.

Otomatik şanzıman yağı (varsa)

Normal kullanım şartlarında otomatik şanzıman yağı kontrolü yapılmamalıdır. Otomatik şanzıman yağının bakım programına göre HYUNDAI yetkili servisi tarafından değiştirilmesi önerilmektedir.

Bilgilendirme

Otomatik şanzıman yağı yeni iken kırmızı renktedir.

Araç kullanıldıkça, otomatik şanzıman yağının rengi kararmaya başlar. Bu normal bir durumdur. Renk değişimine bağlı olarak parça değişimine gerek kalmaz.

Çift kavramalı şanzıman yağı (varsa)

Çift kavramalı şanzıman yağını bakım şemasına göre kontrol ediniz.

Fren hortumları ve boruları

Gözle kontrol ederek doğru takılıp takı lmadığını, sürtünme, çatlak, deformasyon veya kaçak olup olmadığını kontrol ediniz.

Bozulmuş veya hasar görmüş parçaları en kısa zamanda değiştiriniz.

Fren/Debriyaj hidroliği (varsa)

Fren/debriyaj hidroliği deposundaki hidrolik sıvı seviyesini kontrol edin. Hidrolik seviyesi, deponun yan tarafında bulunan "MIN" (Minimum) ve "MAX" (Maksimum) işaretlerinin arasında olmalıdır. Sadece DOT 4 özelliklerine sahip fren/debriyaj hidroliği kullanınız.

El freni

El freni sistemi içinde, el freni kolu ve kablosunu kontrol ediniz.

Arka kampana frenler ve balatalar (varsa)

Arka fren kampanaları ve balatalarında karıncalanma, yanma, hidrolik kaçağı, kırılmış parçalar ve aşırı aşınma kontrolü yapınız.

Fren balataları, kaliperleri ve diskleri

Balatalarda aşırı aşınma, disklerde salgı veya aşınma ve kaliperlerde hidrolik kaçağı olup olmadığını kontrol ediniz.

Fren disk, kampana ve balatalarının aşınma limitlerini kontrol etmek üzere daha fazla bilgi için, HYUNDAI web sitesine bakınız.

(http://service.hyundai-motor.com)

Süspansiyon bağlantı cıvataları

Süspansiyon bağlantılarında gevşeme ve hasar kontrolü yapınız. Yeniden öngörülen torka sıkınız.

Direksiyon kutusu, bağlantı ve körükleri/ alt kol bilyalı mafsalı

Araç durmuş halde ve motor çalışmıyorken, direksiyon simidinde aşırı boşluk olup olmadığını kontrol ediniz.

Bağlantılarda eğrilik ve hasar olup olmadığını kontrol ediniz. Körükler ve bilyalı mafsallarda bozulma, çatlak veya hasar kontrolü yapınız. Hasar görmüş bir parça değiştirilmelidir.

Ön aks ve körükler

Ön aksları, körükleri ve kelepçeleri çatlak, bozulma veya hasar bakımından kontrol ediniz. Hasarlı parçaları değiştiriniz ve gerektiğinde gres doldurunuz.

Klima soğutucusu/kompresörü

Klima boruları ve bağlantılarını kaçak ve hasar bakımından kontrol ediniz.

    Diger materyaller:

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Periyodik bakım hizmetleri

    Araç, genellikle aşağıdaki koşullardan hiçbirinin mevcut olmadığı yerlerde kullanılıyorsa, Normal Bakım Programını takip ediniz. Aşağıdaki koşullardan herhangi biri mevcutsa mutlaka Güç Koşullarda Periyodik Bakım'ı uygulayınız. Olağan sıcaklıkta 8 km'den daha az ya da dondurucu sıcaklıkta 16 km'den daha az kısa mesafelerde art arda sürüş. Uzun mesafede düşük hızda kullanım. Kaba zeminli, tozlu, çamurlu, asfalt olmayan, mıcırlı ve tuz dökülmüş yollarda kullanım Soğuk havalarda tuz veya diğer paslandırıcı maddelerin kullanıldığı alanlarda sürüş Yoğun tozlu koşullarda sürüş Ağır trafik koşullarında sürüş Peş peşe yokuş yukarı, yokuş aşağı ya da dağlık bölgelerde sürüş Bir römork ya da karavan çekme ya da portbagaj kullanımı Devriye aracı, taksi, diğer ticari amaçlı araç veya çekici araç olarak kullanma 170 km/sa üzerinde sürüş Sık sık dur-kalk koşullarında kullanım. Tavsiye edilmeyen motor yağı kullanımı (mineral bazlı, yarı sentetik, düşük dereceli vb.)

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Motor yağı

    Motor yağı seviyesinin kontrolü Yağ üreticisinin tüm uyarılarını takip ediniz. Aracın düz bir zeminde, vites P (Park) konumunda, el freninin çekilmiş ve lastiklerin hareketsiz olduğundan emin olunuz. Motoru çalıştırınız ve normal çalışma sıcaklığına gelmesini bekleyiniz. Motoru durdurunuz ve yağın kartere geri dönmesi için yaklaşık 10 dak bekleyiniz. Yağ çubuğunu çekiniz, silerek temizleyiniz ve tekrar yerine yerleştiriniz. Çubuğu tekrar dışarı çekiniz ve seviyeyi kontrol ediniz. Seviye F (Dolu) ve L (Düşük) arasında olmalıdır. Motor yağı seviyesi "L" seviyesinde veya yakınında ise "F" seviyesine gelene kadar yağ ekleyiniz.

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Yakıt gereksinimleri

    Benzinli motor Kurşunsuz En iyi araç performansı için RON (Araştırma Oktan Sayısı) 95 oktan değerli / AKI (Vuruntu önleme indeksi) 91 değerli ya da daha yüksek değerli kurşunsuz benzin kullanmanızı tavsiye ederiz. RON 91-94/AKI 87-90 oktan değerli kurşunsuz benzin de kullanabilirsiniz ancak bu benzin aracın performansında hafif bir düşmeye neden olabilir (Metanol karışımlı yakıtlar kullanmayınız).

    Kullanım Kılavuzu

    Web sitede yeni | En popüler | Web Site haritası | Arama www.aracinfob.com | © 2021-2024