Araç Kullanım Kılavuzu

Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > TPMS sıfırlama prosedürü

Acil önlemler / Lastik basıncı izleme sistemi (TPMS) / TPMS sıfırlama prosedürü

Aşağıdaki durumlarda TPMS sıfırlanmalıdır:

  • Lastik (veya tekerlek) onarımından ya da değişiminden sonra,
  • Lastiklerin yerlerini değiştirdikten sonra,
  • Lastiklerin basıncını değiştirdikten sonra,
  • Düşük lastik basıncı lambası yandığı zaman,
  • Süspansiyon ya da ABS sistemi değiştirildikten sonra

Lastik basıncı izleme sistemi (TPMS)

1. Aracı düz ve sağlam bir yere park ediniz.

2. Sürücü tarafındaki orta sütunun dış paneli üzerinde bulunan araç etiketi veya lastik basınç etiketinde belirtilen basınçlara göre lastikleri şişiriniz.

3. TPMS sıfırlaması için motoru çalıştırıp TPMS SET düğmesini yaklaşık üç saniye kadar basılı tutunuz. Sıfırlama işlemi otomatik olarak tamamlanacaktır.

4. Daha sonra, düşük lastik basıncı lambasının dört saniye yanıp söndükten sonra söndüğünü kontrol ediniz. Gösterge panelinin mevcut olması durumunda "Lastik basınçları kaydedildi" mesajının görüntülendiğini kontrol ediniz.

5. TPMS sıfırlandıktan sonra, yeni lastik basınçlarını hafızaya kaydetmek için aracı yaklaşık 20 dakika sürünüz.

Düşük lastik basıncı lambası yanarsa 3. adımı tekrarlayınız.

TPMS sıfırlanırken mevcut lastik basıncı standart lastik basıncı olarak hafızaya kaydedilir.

DİKKAT

  • Lastikleri şişirmeden TPMS sıfırlanırsa, lastikler lastik havaları belirgin derecede düşük olsa bile sistem sizi doğru bilgi vermeyebilir. TPMS sıfırlanmadan önce lastik basınçlarının istenilen seviyede olup olmadıkları kontrol edilmelidir.
  • TPMS'nin sıfırlanması gerektiği halde sıfırlamazsanız, TPMS düzgün şekilde çalışmayabilir.
  • TPMS sıfırlama düğmesine sürüş esnasında basılırsa, TPMS sıfırlama işlemi başlatılamaz. TPMS sıfırlama düğmesine araç tamamen durduktan sonra basılmalıdır.
  • Lastik havalarının ölçülmesi ve lastiklere hava basılması, lastikler soğuk iken yapılmalıdır.
  • Soğuk lastik; 3 saat yerinde duran veya bu 3 saatlik süre içinde 1,6 km'den az yol kat etmiş olan lastiktir.

Lastik basıncı izleme sistemi

UYARI

Aşırı veya yetersiz şişirilme, lastik ömrünü kısaltır, araç kullanmayı olumsuz olarak etkiler ve bir kazaya sebebiyet verecek şekilde araç hakimiyetini kaybettirecek ani lastik patlamalarına neden olabilir.

Yedek lastik de (eğer verilmişse) dahil tüm lastikler ayda bir soğukken kontrol edilmeli ve araç üreticisinin araç etiketinde veya lastik basınç etiketinde önerdiği basınçla şişirilmelidir. (Eğer aracınızda araç etiketinde veya lastik basınç etiketinde belirtilenden farklı ebatta lastikler varsa, o lastiklere uygun hava basıncını belirlemelisiniz.) Aracınız, ilave bir emniyet önlemi olarak, lastiklerinizden birisinde veya daha çoğunda bariz bir inme olduğunda düşük lastik basıncı göstergesinin yanmasını sağlayan lastik basıncı izleme sistemi (TPMS) ile donatılmıştır. Buna göre, düşük lastik basıncı göstergesi yandığı zaman, mümkün olan en kısa sürede durmalı ve lastiklerinizi kontrol etmeli, uygun basınçla şişirmelisiniz. Önemli derecede inmiş lastiklerle araç sürmek lastiklerin aşırı ısınmasına ve hasarlanmasına neden olur.

İnik lastikler aynı zamanda yakıt verimliliğini ve lastik ömrünü de azaltır ve aracın yol tutuşunu ve durma kabiliyetini etkileyebilir.

Lütfen TPMS'nin uygun lastik bakımı yerine geçmediğini unutmayın; lastikteki inme TPMS düşük lastik basıncı göstergesinin yanmasını tetikleyecek seviyeye düşmese bile, doğru lastik basıncını muhafaza etmek sürücünün sorumluluğudur.

Aracınızda TPMS'nin düzgün çalışmadığını gösteren bir TPMS arıza göstergesi de bulunur. TPMS arıza göstergesi düşük lastik basıncı sinyal lambasına bağlıdır. Sistem bir arıza algıladığında, sinyal lambası yaklaşık bir dakika kadar yanıp söner, sonra devamlı yanık kalır. Arıza devam ettikçe, bu sıralama araç her çalıştığında devam eder. Arıza göstergesi yandığında, sistem düşük lastik basıncını tespit edemeyebilir veya bunun sinyalini veremeyebilir. TPMS arızaları değişik nedenlerle oluşabilir, örneğin araca değişik lastikler veya jantlar takılması TPMS'nin düzgün çalışmasını engelleyebilir.

Bir veya daha fazla lastiği veya jantı değiştirdiğinizde, değiştirilen lastik veya jantların TPMS'nin düzgün çalışmasına olanak verdiğinden emin olmak için, daima TPMS arıza göstergesini kontrol ediniz.

NOT

Aşağıdaki durumlarda, bir HYUNDAI yetkili servisinde sistemi kontrol ettirmenizi öneririz.

1. Düşük lastik basıncı göstergesi/TPMS arıza göstergesi, motor çalışıyorken veya kontak anahtarı "ON" konumuna getirildiği zaman 3 saniye süreyle yanmaz ise.

2. TPMS arıza göstergesi yaklaşık 1 dakika yanıp söndükten sonra, yanar durumda kalırsa.

3. Düşük Lastik Basıncı Konum Göstergesi yanık kalırsa.

    Diger materyaller:

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Lastik basıncı izleme sistemi (TPMS)

    Düşük Lastik Basıncı Göstergesi/TPMS Arıza Göstergesi Düşük Lastik Basıncı Göstergesi (LCD ekranda görünür) TPMS SET tuşu

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Düşük lastik basıncı göstergesi

    Düşük lastik basıncı konum göstergesi ve lastik basıncı göstergesi

     BMW i3 - Kullanim Kilavuzu 2017 > Tekerlek ve lastik değişimi

    Montaj Tekerleğin montajını ve balans ayarı yapılmasının üretici firmanın bir yetkili servisine veya başka bir yetkili servise ya da bir kalifiye uzman atölyeye yaptırın. Tekerlek/lastik kombinasyonu Genel

    Kullanım Kılavuzu

    Web sitede yeni | En popüler | Web Site haritası | Arama www.aracinfob.com | © 2021-2024