Araç Kullanım Kılavuzu

Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Çift kavramalı şanzımanın çalışması

Aracınızı sürerken / Çift kavramalı şanzıman / Çift kavramalı şanzımanın çalışması

Çift kavramalı şanzıman

Çift kavramalı şanzıman

Çift kavramalı şanzımanın çalışması

Çift kavramalı şanzıman yedi ileri vites ve bir geri vitese sahiptir. Vites, vites kolu D (Sürüş) konumunda iken otomatik olarak seçilir.

  • Çift kavramalı şanzıman, otomatik olarak değişen düz şanzıman olarak düşünülebilir. Düz şanzımanın sürüş hissini verirken, bir yandan da tam otomatik şanzımanın kolaylığını sağlar.
  • D (Sürüş) seçildiğinde, şanzıman tork konvertörlü geleneksel otomatik şanzıman gibi vites dişlileri aracılığıyla otomatik olarak değişir. Geleneksel otomatik şanzımanın aksine, aktüatörlerin debriyajları yönettiği ve vitesler seçildiği için vites değişimleri hissedilebilir ve işitilebilir.
  • Çift kavramalı şanzıman, sürüş esnasında daha iyi hızlanma performansı ve daha fazla yakıt verimliliği sağlayan kuru tip çift kavramalı mekanizma içerir. Tork dönüştürücü içermemesi sebebiyle tork konvertörlü geleneksel bir otomatik şanzımandan farklıdır. Bir vitesten diğerine geçiş, özellikle düşük hızlarda kavrama kaymasıyla sağlanır. Sonuç olarak, şanzıman mili devri motor mili devriyle aynı olduğu için bazen vites değişiklikleri fark edilebilir ve hafif bir titreme hissedilebilir. Bu durum çift kavramalı şanzıman için normaldir.
  • Kuru tip kavrama, torku daha doğrudan bir şekilde aktarır ve tork konvertörlü geleneksel bir otomatik şanzımandan farklı bir doğrudan sürüş hissi verir. Bu, duran aracı kaldırırken veya düşük hızda giderken, dur-kalk yaparken daha çok hissedilebilir.
  • Daha düşük bir hızdan aniden hızlanıl-dığında, çift kavramalı şanzıman uygun vitesi seçtiği için debriyaj kayması sonucu motor devri büyük oranda artabilir. Bu normal bir durumdur.
  • Duran aracı yokuşta hızlandırırken, titreme hissi veya sarsıntının önüne geçmek için gaza hafifçe ve kademeli olarak basınız.
  • Daha düşük bir hızda giderken gaz pedalını aniden bırakırsanız, şanzıman vites değiştirmeden önce motor frenlemesini hissedebilirsiniz. Bu motor frenlemesi hissi, düşük hızda düz şanzımanlı araç kullanmaya benzer.
  • Bir yokuştan inerken vites kolunu Düz Vites moduna getirebilir ve fren pedalını aşırı kullanmadan hızınızı kontrol etmek için daha düşük bir vitese alabilirsiniz.
  • Motoru çalıştırıp durdurduğunuzda, sistem otomatik kendini kontrol ettiği için tıkırtılar duyabilirsiniz. Bu sesler çift kavramalı şanzıman için normaldir.
  • ilk 1.500 km'de düşük hızda gaza bastığınızda çok yumuşak bir vites geçişi hissedilmeyebilir. Bu rodaj süresinde, yeni aracınızın vites değişim kalitesi ve performansı sürekli olarak iyileşir.

UYARI

Ciddi yaralanma veya ölüm riskini azaltmak için:

  • Aracı D (Sürüş) veya R (Geri) vitese geçirmeden önce aracınızın etrafında insan, özellikle de çocuk olup olmadığını DAİMA kontrol ediniz.
  • Sürücü koltuğunu terk etmeden önce, daima vitesin P (Park) konumunda olduğundan emin olunuz, el frenini tam olarak çekiniz ve kontak anahtarını LOCK/OFF konumuna getiriniz. Bu önlemler alınmazsa, araç beklenmeyen ve ani bir şekilde hareket edebilir.
  • Kaygan yollarda motor frenini (yüksek vitesten düşük vitese geçme) agresif bir şekilde kullanmayınız. Bu, tekerleklerin kaymasına neden olarak bir kazayla sonuçlanabilir.

NOT

  • Vitesi D (Sürüş) veya R (Geri) konumuna getirmeden önce daima tam olarak durunuz.
  • Sürüş sırasında vites kolunu N (Boş) konumuna getirmeyiniz.

UYARI

Şanzıman hatasından dolayı sürüşe devam edemeyebilirsiniz ve gösterge panelindeki konum göstergesi (D,P) yanacaktır. HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı ve sistemi kontrol ettirmenizi öneririz.

DCT uyarı mesajları

Bu uyarı mesajı araç bir eğimde yavaşça sürülürken, araç fren pedalına basılı olmadığı tespit edildiğinde görüntülenir.

Çift kavramalı şanzıman

Dik Yokuşta

Tepeler veya dik eğimlerde çıkış:

  • Aracı yokuşta tutmak için el frenini veya ayak frenini kullanın.
  • Bir eğimde dur-kalk trafiği olduğunda, aracı ileriye doğru hareket ettirmeden önce önünüzde bir boşluk bırakınız. Sonra ayak frenini kullanarak aracı yokuşta tutunuz.
  • Eğer araç bir yokuşta gaz pedalını kullanarak tutulur veya ileriye doğru yavaşça kaydırılırsa, kavrama ve şanzıman aşırı ısınarak hasara neden olabilir. Bu esnada, LCD ekranda bir uyarı mesajı görünür.
  • Eğer LCD uyarısı etkinse, fren pedalına basılmalıdır.
  • Uyarıların dikkate alınmaması debriyaj hasarına yol açabilir.

Çift kavramalı şanzıman

    Diger materyaller:

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Çift kavramalı şanzıman

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Şanzıman sıcaklığı yüksek

    Dik yokuşlarda art arda dur-kalk yapılması, ani kalkış veya hızlanma, ya da diğer sert sürüş şartları gibi belirli durumlarda, şanzıman kavraması sıcaklığı aşırı derecede artar. Sonuç olarak şanzıman kavraması aşırı ısınmış olabilir. Debriyaj aşırı ısındığı zaman, eğer güvenli koruma modu devreye girerse, gösterge panelindeki vites konum göstergesi sesli bir uyarı eşliğinde yanıp söner. Bu esnada, "Şanzıman sıcaklığı yüksek! Güvenli bir şekilde durun" uyarı mesajı LCD ekranda belirir ve sürüş sarsıntılı olabilir. Bu durumda, emniyetli bir yere yanaşınız, motor çalışır durumdayken aracı durdurunuz, frene basınız ve vitesi P (Park) konumuna alınız ve şanzımanın soğumasını bekleyiniz. Eğer bu uyarıyı dikkate almazsanız, sürüş koşulları daha da kötüleşebilir. Sert vites değişimleri, sık vites değişimleri veya sarsıntı yaşayabilirsiniz. Normal sürüş koşullarına dönmek için, aracı durdurunuz ve fren pedalına basınız veya vitesi p (Park) konumuna getiriniz.

     Ford Fiesta - Kullanim Kilavuzu 2020 > Hız kontrol sisteminin kullanılması

    ÇALIŞMA İLKESİ Hız kontrol sistemi, ayağınızı gaz pedalı üzerinde tutmadan ayarlanmış hızı korumanızı sağlar. Hız kontrol sistemini aracınızın hızı 30 km/h üzerinde olduğunda kullanabilirsiniz. HIZ KONTROL SİSTEMİNİN KULLANILMASI

    Kullanım Kılavuzu

    Web sitede yeni | En popüler | Web Site haritası | Arama www.aracinfob.com | © 2021-2024