Araç Kullanım Kılavuzu

BMW i3 - Kullanim Kilavuzu 2017 > Çocuklar için doğru yer

Kullanım / Çocuklarla güvenli yolculuk / Çocuklar için doğru yer

Güvenlik uyarısı

UYARI

Araç içindeki gözetimsiz çocuklar veya hayvanlar aracı hareket ettirebilir ve kendilerini ya da trafiği tehlikeye sokabilir, örn. aşağıdaki işlemlerden dolayı:

  • Start/Stop düğmesine basılması.
  • Park frenini devreden çıkarma.
  • Kapıları veya camları açma ve kapatma.
  • Vitesi N pozisyonuna getirme.
  • Araç donanımlarını kumanda etme.

Kaza tehlikesi veya yaralanma tehlikesi vardır.

Çocukları veya hayvanları gözetimsiz olarak aracın içinde bırakmayın. Araçtan inerken uzaktan kumandayı yanınıza alın ve aracı kilitleyin

Uygun oturma yerleri

Çocuk emniyet sistemleri bir emniyet kemeri ile sabitlendiğinde, çocuk emniyet sistemlerinin ilgili koltuklarda kullanımına yönelik bilgiler, Norm ECE-R 16 uyarınca:

Uygun oturma yerleri

Uygun oturma yerleri

U: Üniversal kategorisinde bu ağırlık grubunda kullanım için izin verilen çocuk emniyet sistemleri için uygundur.

L: Araç ve oturma yeri çocuk emniyet sistemi üreticisinin araç tip listesinde belirtilmişse, Semi- Universal kategorisindeki çocuk emniyet sistemleri için uygundur.

X: Üniversal kategorisinde bu ağırlık grubunda kullanım için izin verilen çocuk emniyet sistemleri için uygun değildir.

a) Ön yolcu koltuğunu uzunlamasına ayara uyarlayın ve maksimum koruma sağlayabilmek için gerekirse en üst pozisyona getirin.

b) Arka koltuklarda çocuk emniyet sistemleri kullanıldığında, gerekirse ön koltuğun boylamasına ayarı uyarlanmalı ve arka koltuğun başlığı uyarlanmalı veya çıkarılmalıdır.

Çocuklar daima arka koltuktadır

Genel

Kaza araştırmaları, çocuklar için en güvenli koltuğun arka koltuklar olduğunu gösteriyor.

12 yaşın altındaki ya da boyları 150 cm'ten kısa olan çocuklar yalnızca arka koltukta yaşlarına, ağırlıklarına ve boylarına göre öngörülen çocuk emniyet sistemleriyle yolculuk etmelidir. Yaşları ve boyları nedeniyle uygun bir çocuk emniyet sistemini kullanmaları gerekmeyen 12 yaş ve üzerindeki çocuklar, emniyet kemerini takmak zorundadır.

Güvenlik uyarısı

UYARI

Boyları 150 cm altındaki çocuklar emniyet kemerini uygun ilave çocuk emniyet sistemleri olmadan düzgün bir şekilde bağlayamazlar.

Emniyet kemerleri yanlış bağlandığında bunların koruma etkileri sınırlanabilir ya da devre dışı kalır. Yanlış bağlanan bir emniyet kemeri ilave yaralanmalara yol açabilir, örn. bir kaza veya frenleme ve kaçma manevralarında.

Yaralanma tehlikesi veya hayati tehlike vardır.

Boyları 150 cm altındaki çocuklar uygun çocuk emniyet sistemleriyle emniyete alınmalıdır

Ön yolcu koltuğunda oturan çocuklar

Genel

Bir çocuk koltuğunun, ön yolcu koltuğunda kullanılması durumunda, ön yolcu hava yastığı ve yan hava yastığının devre dışı bırakıldığından emin olunmalı. Ön yolcu hava yastığının devre dışı bırakılması sadece ön yolcu hava yastığı anahtar şalteri, ile mümkündür.

Güvenlik uyarıları

UYARI

Aktif ön yolcu hava yastıkları tetiklendiğinde çocuk emniyet sisteminde bulunan çocuk yaralanabilir. Yaralanma tehlikesi vardır. Ön yolcu hava yastıklarının devre dışı bırakıldığından ve PASSENGER AIRBAG OFF kontrol lambasının yandığından emin olun

UYARI

Yanlış koltuk ayarı veya yanlış çocuk koltuğu montajında çocuk emniyet sisteminin sağlamlığı sınırlı ya da hiç olmayabilir. Yaralanma tehlikesi veya hayati tehlike vardır. Çocuk emniyet sisteminin koltuk arkalığında sıkı bir şekilde durmasına dikkat edilmelidir. Tüm ilgili koltuk arkalıklarında mümkün olduğunda sırt dayanağı uyarlanmalı ve koltuklar düzgün ayarlanmalıdır. Koltukların ve sırt dayanaklarının düzgünce yerine oturmuş olduklarına dikkat edin. Mümkünse koltuk başlıklarının yüksekliğini uyarlayın ya da çıkarın.

    Diger materyaller:

     BMW i3 - Kullanim Kilavuzu 2017 > Çocuklarla güvenli yolculuk

     BMW i3 - Kullanim Kilavuzu 2017 > Çocuk koltuğunun montajı

    Çocuk emniyet sistemleri Üreticinin bir yetkili servisinde veya başka bir yetkili serviste ya da bir kalifiye uzman atölyede her yaş ve ağırlık grubuna uygun çocuk emniyet sistemleri bulunmaktadır.

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Çift kavramalı şanzımanın çalışması

    Çift kavramalı şanzıman Çift kavramalı şanzımanın çalışması Çift kavramalı şanzıman yedi ileri vites ve bir geri vitese sahiptir. Vites, vites kolu D (Sürüş) konumunda iken otomatik olarak seçilir. Çift kavramalı şanzıman, otomatik olarak değişen düz şanzıman olarak düşünülebilir. Düz şanzımanın sürüş hissini verirken, bir yandan da tam otomatik şanzımanın kolaylığını sağlar. D (Sürüş) seçildiğinde, şanzıman tork konvertörlü geleneksel otomatik şanzıman gibi vites dişlileri aracılığıyla otomatik olarak değişir. Geleneksel otomatik şanzımanın aksine, aktüatörlerin debriyajları yönettiği ve vitesler seçildiği için vites değişimleri hissedilebilir ve işitilebilir. Çift kavramalı şanzıman, sürüş esnasında daha iyi hızlanma performansı ve daha fazla yakıt verimliliği sağlayan kuru tip çift kavramalı mekanizma içerir. Tork dönüştürücü içermemesi sebebiyle tork konvertörlü geleneksel bir otomatik şanzımandan farklıdır. Bir vitesten diğerine geçiş, özellikle düşük hızlarda kavrama kaymasıyla sağlanır. Sonuç olarak, şanzıman mili devri motor mili devriyle aynı olduğu için bazen vites değişiklikleri fark edilebilir ve hafif bir titreme hissedilebilir. Bu durum çift kavramalı şanzıman için normaldir. Kuru tip kavrama, torku daha doğrudan bir şekilde aktarır ve tork konvertörlü geleneksel bir otomatik şanzımandan farklı bir doğrudan sürüş hissi verir. Bu, duran aracı kaldırırken veya düşük hızda giderken, dur-kalk yaparken daha çok hissedilebilir. Daha düşük bir hızdan aniden hızlanıl-dığında, çift kavramalı şanzıman uygun vitesi seçtiği için debriyaj kayması sonucu motor devri büyük oranda artabilir. Bu normal bir durumdur. Duran aracı yokuşta hızlandırırken, titreme hissi veya sarsıntının önüne geçmek için gaza hafifçe ve kademeli olarak basınız. Daha düşük bir hızda giderken gaz pedalını aniden bırakırsanız, şanzıman vites değiştirmeden önce motor frenlemesini hissedebilirsiniz. Bu motor frenlemesi hissi, düşük hızda düz şanzımanlı araç kullanmaya benzer. Bir yokuştan inerken vites kolunu Düz Vites moduna getirebilir ve fren pedalını aşırı kullanmadan hızınızı kontrol etmek için daha düşük bir vitese alabilirsiniz. Motoru çalıştırıp durdurduğunuzda, sistem otomatik kendini kontrol ettiği için tıkırtılar duyabilirsiniz. Bu sesler çift kavramalı şanzıman için normaldir. ilk 1.500 km'de düşük hızda gaza bastığınızda çok yumuşak bir vites geçişi hissedilmeyebilir. Bu rodaj süresinde, yeni aracınızın vites değişim kalitesi ve performansı sürekli olarak iyileşir.

    Kullanım Kılavuzu

    Web sitede yeni | En popüler | Web Site haritası | Arama www.aracinfob.com | © 2021-2025