Araç Kullanım Kılavuzu

Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Boya bozulmaları onarımı

Bakım / Araç iç ve dış bakımı / Boya bozulmaları onarımı

Boyalı yüzeylerdeki derin çizikler veya taş izleri hemen onarılmalıdır. Üstü açılan metaller kolayca paslanır ve hemen onarılmadıkça büyük masraflara yol açabilir.

NOT

Aracınızın kaportası hasarlanır ve kaporta onarımına veya parça değişimine gerek duyulursa, onarılan veya değiştirilen parçalara kaporta atölyesinde korozyon önleyici uygulandığından emin olunuz.

NOT

Mat boyalı araç (varsa)

Araçların mat boyalı olması halinde, sadece hasarlı alanın değiştirilmesi mümkün değildir ve parçanın tümünün onarımı gereklidir. Araç hasarlıysa ve boya gerekliyse, aracınızın HYUNDAI yetkili servisi tarafından bakım ve onarımının yapılmasını tavsiye ederiz.

Onarımlarda ilk baştaki kalitenin sağlanması güç olacağından azami dikkat gösteriniz.

Parlak metal yüzeylerin bakımı

  • Boya üstündeki katran ve böcek izlerini çıkartmak için bir kazıyıcı veya sert bir cisim değil, katran çıkarıcı kullanınız.
  • Parlak metal parçaların yüzeylerini korumak için kaplama cilası veya kromaj koruyucu kullanınız ve ovarak iyice parlatınız.
  • Kış aylarında veya sahil bölgelerinde parlak metal yüzeyleri daha güçlü bir kaplama cilası veya koruyucusu ile kaplayınız.

    Gerekiyorsa, parçaları aşındırıcı olmayan petrol jeli veya koruyucu bir bileşik ile kaplayınız.

Alt şasi bakımı

Buzlanma ve kar için yollarda kullanılan aşındırıcı maddeler ve toz şasinin altında birikebilir. Bu maddeler temizlenmezse, aracın altındaki yakıt boruları, şasi, karter ve egzoz sistemi gibi aksamda, pas koruyucusu uygulanmış bile olsa, hızlı bir paslanma başlayabilir.

Aracın altını ve tekerlek açıklıklarını ayda bir kez, her arazi yolculuğunun ardından ve her kış sezonunun sonunda ılık veya soğuk su ile iyice yıkayınız. Özellikle bu bölgelere dikkat ediniz, çünkü buralardaki tüm çamur ve kirleri görmek zordur. Yol kirlerini ıslatmak ama tamamen çıkartmadan bırakmak yarardan çok zarar sağlar.

Kapıların alt kenarları, marşpiyeller ve şasi parçalarında kirlenerek tıkanmamaları gereken drenaj delikleri vardır. Bu bölgelerin içinde kalabilecek su paslanmaya neden olur.

UYARI

Yıkadıktan sonra, frenlerin sudan etkilenip etkilenmediklerini görmek için, aracı yavaşça sürerken frenleri kontrol ediniz.

Frenlerin performansı etkilenmişse, yavaş bir hızla seyrederken frenlere hafifçe basarak kurumalarını sağlayınız.

Alüminyum jant bakımı

Alüminyum jantlar koruyucu, şeffaf bir cila ile kaplanmıştır.

NOT

  • Alüminyum jantlarda aşındırıcı temizlik maddeleri, parlatıcı bileşikler, solventler veya tel fırça kullanmayınız.
  • Soğuduktan sonra jantı temizleyiniz.
  • Yalnız hafif bir sabun veya nötr bir deterjanla temizleyip su ile iyice durulayınız.

    Tuzlanmış yollarda kullanılan jantları da temizlemeyi ihmal etmeyiniz.

  • Jantları yüksek hızlı otomobil yıkama fırçaları ile yıkamayınız.
  • Asitli herhangi bir temizleyici veya alkali deterjan kullanmayınız.

Korozyona karşı koruma

Hyundai'nizin korozyona karşı korunması

Hyundai, paslanmaya karşı en ileri tasarım ve paslanma koruma uygulamalarını içeren, üstün kalitede araçlar üretmektedir.

Bununla birlikte, bu, işin yalnızca bir parçasını oluşturur. Hyundai'nizin uzun vadeli paslanma koruma direncinin sağlanabilmesi için, kullanıcının işbirliği ve yardımı da ayrıca gerekmektedir.

Korozyona yol açan genel nedenler

Aracınızda paslanmaya yol açan en yaygın nedenler arasında aşağıdakiler gelmektedir:

  • Yol tuzları, pislikler nem ile birlikte aracın altında birikme yapar.
  • Herhangi bir boya veya koruyucu kaplamanın, metal yüzeyleri açığa çıkararak korozyona neden olan taş, çakıl, sürtünme veya küçük çizik ve çökmeler sonucu açığa çıkması.

Aşırı korozyon görülen bölgeler

Aracınızın sürekli oksitleyici malzemeler ile yüz yüze olduğu bölgelerde paslanmaya karşı koruma özellikle önem taşır. Aşırı korozyona yol açan nedenlerin bazıları, yol tuzları, toz kontrolü için kullanılan kimyasal maddeler, deniz havası ve endüstriyel kirliliktir.

Nem korozyonu besler

Nem, korozyonun ortaya çıkmasına neden olan bir ortam yaratır. Örneğin, korozyon; yüksek nem ve sıcaklıklar donma seviyesinin hemen üzerinde olduğunda hızlanır. Bu koşullar altında, pasa yol açan malzeme, çok yavaş buharlaşan nem aracılığı ile araç yüzeyine temas ettirilmiş olur.

Özellikle çamur, korozyona yol açan unsurlardan biridir, çünkü kuruması uzun süre alır ve nemin araç ile uzun süreli temas etmesine neden olur. Kurumuş görünse bile, içinde paslanmayı hızlandıran nem barındırabilir.

Yüksek sıcaklık, iyi havalandırılmamış ve bu nedenle nemin hapsedildiği parçalarda paslanmayı hızlandırır. Bütün bu nedenle, aracın temiz tutulması ve çamur veya yabancı madde birikiminin önlenmesi önem taşır. Bu özellikle aracın görünen kısımları için değil, araç altı için de geçerlidir.

Korozyonun engellenmesi

Korozyonun başlamasını önlemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

Aracınızı temiz tutunuz

Paslanmayı önlemenin en iyi yolu, aracınızı temiz tutmak ve pas yapan maddelerden uzak tutmaktır. Araç altının temiz tutulmasına özel önem gösterilmelidir.

  • Yol tuzlarının kullanıldığı, deniz kıyısı veya endüstriyel kirliliğin ve asit yağmurlarının, vs. yaşandığı yüksek pas oluşumuna yol açan bir bölgede yaşıyorsanız, korozyonu önlemek için ilave önlem almalısınız. Kışın, en az ayda bir araç altına hortum tutarak yıkatın ve kış bittiğinde, araç altının temiz olduğundan emin olunuz.
  • Aracınızın altını temizlediğiniz zaman, çamurlukların ve gözden uzak diğer bölgelerin altında bulunan parçalara özel dikkat gösterin. Araç altını iyice yıkayınız ve araç altında birikmiş çamurları ıslatmak yerine, paslanmaya karşı etkin korunma için iyice çıkarılmış olduğundan emin olunuz.

    Birikmiş çamur ve paslandırıcı maddelerin temizlenmesi için basınç altında su veya buhar etkili olur.

  • Kapı alt panelleri, çamurluk panelleri ve şasinin temizlenmesi sırasında, tahliye deliklerinin tıkanmamış olduğu ve böylece nemin araç parçaları içinde paslanmayı hızlandıracak şekilde birikmediğinden emin olunmalıdır.

Garajınızı kuru tutunuz

Aracınızı ıslak, yeterli havalandırılmamış garaj içinde park etmeyiniz. Bu durum, korozyon için uygun bir ortam yaratır.

Bu durum özellikle aracınızı garaj içinde yıkadığınızda veya araç üzerinde hala daha kar, buz veya çamur varken aracı garajda park ettiğinizde söz konusudur.

Isıtılıyor bile olsa, yeterince havalandırılarak nemin atılmamış olduğu garajlarda paslanma gözlenebilir.

Boya ve döşemelerin durumu

Boya üzerindeki çizik veya taş vurukları, paslanmayı önlemek üzere en kısa zamanda "rötuş" boya ile kaplanmalıdır.

Çıplak metal görünüyorsa, yetkili bir kaporta atölyesinde gözden geçirtmenizi öneririz.

Kuş pislikleri: Kuş pislikleri çok aşındırıcıdır ve birkaç saat içinde boyalı yüzeylere zarar verir Kuş pisliklerini en kısa sürede temizleyiniz.

Araç içinin bakımı

Aracın paspas ve döşemelerinin altında nem birikebilir ve paslanmaya yol açabilir.

Döşemelerin altını kontrol ediniz ve kuru olduğundan emin olunuz. Araç içinde, temizlik malzemeleri veya kimyasal maddeler taşıyorsanız, buna özel dikkat etmelisiniz.

Bu maddeler uygun kaplar içinde taşınmalı ve olabilecek herhangi bir dökülme veya kaçak temizlenmeli ve bu bölge temiz su ile yıkandıktan sonra kurutulmalıdır.

    Diger materyaller:

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Dış bakım

    Aracın dışı ile ilgili genel uyarı Bir kimyasal temizleyici veya cila kullanırken etiketteki talimata uyulması çok önemlidir. Etikette görülen tüm dikkat ve uyarı talimatlarını okuyunuz.

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > İç bakım

    İç kısım genel uyarılar Parfüm, kozmetik yağ, güneş kremi, el losyonu ve oda spreyi gibi kimyasalların iç parçalara temas etmemesine dikkat ediniz. Bunlar renk değişimine veya hasara neden olabilir. Bunlar iç parçalara dokunacak olursa, derhal silerek temizleyiniz.

     Renault Clio - Kullanim Kilavuzu 2020 > Genel bilgiler

    Tüm açılır mekanizmaların kilitlenmesi. Tüm açılır mekanizmaların kilidinin açılması. Sürücü kapısı ve kontak/marş motoru anahtarı. Yalnızca bagaj kapağı kilidinin açılması.

    Kullanım Kılavuzu

    Web sitede yeni | En popüler | Web Site haritası | Arama www.aracinfob.com | © 2021-2024