Araç Kullanım Kılavuzu

Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Otomatik şanzımanın çalıştırılması

Aracınızı sürerken / Otomatik şanzıman / Otomatik şanzımanın çalıştırılması

Otomatik şanzıman

Otomatik şanzıman

Otomatik şanzımanın çalıştırılması

Otomatik şanzımanda altı ileri vites ve bir geri vites vardır.

Vites, D (Sürüş) konumunda iken otomatik olarak seçilir.

UYARI

Ciddi yaralanma veya ölüm riskini azaltmak için:

  • Aracı D (Sürüş) veya R (Geri) vitese geçirmeden önce aracınızın etrafında insan, özellikle de çocuk olup olmadığını DAİMA kontrol ediniz.
  • Sürücü koltuğunu terk etmeden önce, daima vitesin P (Park) konumunda olduğundan emin olunuz, el frenini tam olarak çekiniz ve kontak anahtarını LOCK/ OFF konumuna getiriniz. Bu önlemler alınmazsa, araç beklenmeyen ve ani bir şekilde hareket edebilir.
  • Kaygan yollarda motor frenini (yüksek vitesten düşük vitese geçme) ani bir şekilde kullanmayınız. Araç kazaya neden olacak şekilde kayabilir.

Vites kademeleri

Kontak anahtarı ON konumuna getirildiğinde, gösterge paneli üzerindeki gösterge vites kolunun konumunu yansıtır.

P (Park)

P (Park) konumuna getirmeden önce daima tam olarak durunuz.

P (park) konumundan çıkmak için, fren pedalına mutlaka kuvvetlice basınız ve ayağınızın gaz pedalından uzakta olmasına dikkat ediniz.

Yukarıdakilerin tümünü yapmanıza rağmen, hala P (Park) vites konumundan çıkamıyorsanız, bu bölümdeki "Vites kilidini ayırma" konusuna bakınız.

Motoru durdurmadan önce, vites kolu mutlaka P (park) konumunda olmalıdır.

UYARI

  • Araç hareket halindeyken vitesi P (Park) konumuna almak, aracın kontrolünü kaybetmenize neden olur.
  • Araç durduktan sonra, vites kolunun daima P (Park) konumunda olmasına dikkat ediniz, el frenini çekiniz ve motoru durdurunuz.
  • Rampaya park ettiğinizde, vites kolunu P (Park) konumuna alınız ve aracın yokuş aşağı yuvarlanmasını önlemek için park frenini uygulayınız.
  • Güvenliğiniz için, acil park söz konusu olmadığı takdirde daima vites kolu park konumunda P (Park) iken motoru çalıştırınız.

R (Geri)

Aracı geriye doğru sürerken bu konumu kullanınız.

NOT

R (Geri) vitesine takarken veya geri vitesten çıkarırken daima aracı tam olarak durdurunuz; araç hareket halindeyken, vites R (Geri) konumuna alınırsa şanzıman hasar görür.

N (Boş)

Tekerlekler ve şanzıman kilitli değildir.

Motoru tekrar çalıştırmak veya motor çalışırken durdurmak gerekirse, N (boş) konumunu kullanınız. Herhangi bir nedenle aracınızı terk etmeniz gerektiğinde, P (Park) konumuna geçiniz.

N (boş) konumundan herhangi bir vitese geçerken, daima fren pedalına basınız.

UYARI

Ayağınız fren pedalına kuvvetlice basmadığı sürece, vites konumunu değiştirmeyiniz.

Motor yüksek devirde çalışırken vites konumunu değiştirmek aracın çok hızlı hareket etmesine neden olabilir.

Aracın kontrolünü kaybedebilir ve yayalara veya nesnelere çarpabilirsiniz.

D (Sürüş)

Bu, normal sürüş konumudur. Şanzıman otomatik olarak 6 vitesten en uygun olanına geçer ve en optimum yakıt tüketimi ve çekiş gücü sağlanmış olur.

Başka bir aracı geçerken veya yokuş tırmanırken daha fazla güç için, gaz pedalına tam olarak basın. Şanzıman otomatik olarak bir sonraki düşük vitese (veya uygun olan viteslere) geçer.

Otomatik şanzıman

Manuel vites modu

Araç ister dursun, ister hareket halinde olsun, vites kolu D (Sürüş) konumundan manuel konumuna getirilerek düz vites modu seçilir. Yeniden D (Sürüş) konumunda çalışmaya geçmek için, vites kolunu yeniden ana geçişe getiriniz.

Düz vites modunda iken, vites kolunu ileri geri hareket ettirmek, o anki sürüş şartlarına uygun olan istediğiniz vites kademelerine geçme imkanı sağlar.

+ (Yukarı) : Vites büyütmek için vites kolunu bir defa yukarı itiniz.

- (Aşağı) : Vites küçültmek için vites kolunu bir defa aşağı çekiniz.

Bilgilendirme

  • Manuel Vites Modunda yalnızca altı ileri vites seçimi yapılabilir. Geri gitmek veya aracı park etmek için, vites kolunu gerektiği gibi R (Geri) veya P (Park) konumuna getiriniz.
  • Araç yavaşladığında vites küçültme otomatik olarak yapılır. Araç durduğunda, l'inci vites otomatik olarak seçilir.
  • Motorun devri kırmızı bölgeye yaklaştığında, şanzıman otomatik olarak vites büyütür.
  • Eğer sürücü kolu + (Yukarı) veya -(Aşağı) konumuna getirirse, sonraki vites izin verilen motor devrinin aralığı dışında ise, şanzıman istenen vites değişimini yapmayabilir. Sürücü, ileri vitesleri, yol koşullarına bağlı olarak ve motor devrinin devir saatinde ibrenin kırmızı bölgeye girmemesine dikkat ederek kendisi seçer.
  • Kaygan yolda sürüş sırasında, vites kolunu ileriye iterek +(Yukarı) konumuna getiriniz. Bu, şanzımanın 2'nci vites konumuna gelmesini sağlar, böylece kaygan yol yüzeylerinde daha düzgün sürüş sağlanır. Yeniden l'inci vitese düşürmek için vites kolunu -(Aşağı) yönüne itiniz.

Vites kilidi sistemi

Emniyetiniz için, otomatik şanzımanda fren pedalına basılmadıkça vitesin P (Park) konumundan çıkıp R (Geri) konumuna geçmesini engelleyen bir vites kilit sistemi vardır.

Vitesi P (Park)'den R (Geri)'ye geçirmek için:

1. Fren pedalını basılı tutunuz.

2. Motoru çalıştırınız veya kontak anahtarını "ON" konumuna getiriniz.

3. Sürüş sırasında vites kolunu N (Boş) konumuna getirmeyiniz.

Vites kilidi ayırma

Fren pedalına basılıyken vites P (Park) konumundan çıkıp R (Geri) konumuna geçmiyorsa, frene basmaya devam ediniz ve devam eden sayfadaki işlemleri sırasıyla uygulayınız:

Otomatik şanzıman

1. Kontak anahtarını LOCK/OFF konumuna getiriniz.

2. El frenini çekiniz.

3. Vites kilidi ayırma düğmesine basınız.

4. Vites kolundaki kilit açma düğmesine basınız ve basılı tutunuz.

5. Sürüş sırasında vites kolunu N (Boş) konumuna getirmeyiniz.

Vites kilidi ayırma sistemini kullanmanız gerekirse, sistemi derhal HYUNDAI yetkili servisine kontrol ettirmenizi öneririz.

Kontak anahtarı kilitleme sistemi (varsa)

Vites kolu P (Park) konumunda olmadığı sürece kontak anahtarı çıkartılamaz.

Park etme

Daima tamamen durunuz ve fren pedalına basmaya devam ediniz. Vites kolunu P (Park) konumuna getiriniz, el frenini çekiniz ve kontak anahtarını LOCK/OFF konumuna getiriniz. Araçtan çıkacağınız zaman anahtarı da yanınıza alınız.

UYARI

Motor çalışırken, araçta kaldığınız zaman, gaz pedalına uzun süreli basmamaya dikkat ediniz. Motor veya egzoz sistemi aşırı ısınabilir ve yangın çıkabilir.

Egzoz gazı ve egzoz sistemi çok sıcaktır.

Egzoz sistemi parçalarından uzak durunuz.

Aracınızı kuru ot, kağıt veya yaprak gibi yanıcı maddelerin üzerinde park etmeyiniz.

Bunlar ateş alabilir ve yangına neden olabilir.

    Diger materyaller:

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Otomatik şanzıman

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > İyi sürüş teknikleri

    Gaz pedalına basılı durumda iken vites kolunu P (Park) veya N (Boş) konumundan bir başka konuma kesinlikle getirmeyiniz. Araç hareket halinde iken, vites kolunu P (Park) konumuna kesinlikle getirmeyiniz. R (Geri) veya D (Sürüş) konumuna geçmeden önce, aracın tamamen durduğundan emin olunuz. Sürüş sırasında vites kolunu N (Boş) konumuna getirmeyiniz. Böyle yapmak, motor fren gücünde bir kayba neden olur ve bir kazaya neden olabilir ve şanzıman hasar görebilir. Yokuş yukarı veya yokuş aşağı ileri yönde sürüş için vitesi mutlaka D (Sürüş) konumuna, geri sürüş için ise vitesi R (Geri) konumuna getirin ve hareket etmeden önce gösterge panelinde yer alan vites konumunu kontrol ediniz. Seçilen vitesin tersi yönde hareket ederseniz, motor kapanır ve frenleme performansının düşmesi nedeniyle ciddi bir kaza meydana gelebilir. Ayağınızı frende tutarak araç SÜRMEYİNİZ. Hafif olsa dahi, sürekli pedal basıncı frenlerin aşırı ısınmasına, fren aşınmasına ve fren arızasına neden olabilir. Düz vites modunda sürerken, vites küçültme öncesinde aracı yavaşlatınız.

     Peugeot 208 - Kullanim Kilavuzu 2021-2025 > Visiopark

    Daha fazla bilgi için bkz. Sürüş ve manevra yardımlarının kullanımı ile ilgili genel tavsiyeler. Motor çalışırken geri vitese geçildiği anda, bu sistem aracın arka kısmında yer alan kamerayı kullanarak aracın yakın çevresindekileri dokunmatik ekran üzerinde görüntüler.

    Kullanım Kılavuzu

    Web sitede yeni | En popüler | Web Site haritası | Arama www.aracinfob.com | © 2021-2024