Araç Kullanım Kılavuzu

Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Takviyeyle çalıştırma prosedürü

Acil önlemler / Motor çalışmıyorsa / Takviyeyle çalıştırma prosedürü

1. Takviye kablolarının ulaşması için, araçları birbirine yeteri kadar yaklaştırınız, ancak temas etmelerine izin vermeyiniz.

2. Araç tamamen durdurulmuş olsa bile, motor bölmesindeki fanlardan ve hareketli parçalardan uzak durunuz.

3. Radyo, lamba, klima vs. gibi tüm elektrikli cihazları kapayınız. Vites kolunu P (Park, otomatik/çift kavramalı şanzımanlı araçlar için) konumuna veya Boşa (düz şanzımanlı/çift kavramalı şanzımanlı araç için) alınız ve el frenini çekiniz. iki aracı da KAPALI konumuna getiriniz.

Takviye ile çalıştırma

4. Takviye kablolarını tam olarak şekildeki sırayla bağlayınız. Önce, bir takviye kablosunu aracınızın (1) kırmızı, artı (+) takviye terminaline birleştiriniz.

5. Takviye kablosunun diğer ucunu yardımcı aracın (2) kırmızı, artı (+) akü/ takviye terminaline birleştiriniz.

6. ikinci takviye kablosunu yardımcı aracın (3) siyah, eksi (-) akü/şasi ucuna birleştiriniz.

7. ikinci takviye kablosunun diğer ucunu aracınızın (4) siyah, eksi (-) şasi ucuna birleştiriniz.

Takviye kablolarının doğru akü ve takviye kutupları veya doğru şasi dışında herhangi bir şeye temas etmesine izin vermeyiniz. Bağlantıları yaparken akünün üzerine eğilmeyiniz.

8. Yardımcı aracı çalıştırın ve birkaç dakika yaklaşık 2.000 dev/dak olarak çalıştırmaya devam ediniz. Sonra aracınızı çalıştırınız.

Eğer birkaç denemeden sonra aracınız çalışmaz ise, muhtemelen servise ihtiyacı vardır. Böyle bir durumda lütfen yetkili servis yardımına başvurunuz. Eğer akünüzün boşalma nedeni belli değilse, aracınızı HYUNDAI yetkili servisinde kontrol ettirmenizi öneririz.

Takviye kablolarını birleştirdiğiniz sıranın tam tersine göre ayırınız.

1. Takviye kablosunu aracınızın (4) siyah, eksi (-) şasi ucundan ayırınız.

2. Takviye kablosunun diğer ucunu yardımcı aracın (3) siyah, eksi (-) akü/şasi ucundan ayırınız.

3. İkinci takviye kablosunu yardımcı aracın (2) kırmızı, artı (+) akü/takviye terminalinden ayırın.

4. Takviye kablosunun diğer ucunu aracınızın (1) kırmızı, artı (+) takviye terminalinden ayırınız.

    Diger materyaller:

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Motor çalışmaz ya da çok yavaş dönüyorsa

    Aracınız otomatik şanzımanlı/çift kavramalı şanzımanlı ise, vites kolunun N (Boş) veya P (Park) konumunda olduğundan emin olunuz. Motor sadece, vites kolu N (Boş) veya P (Park) konumundayken çalışır. Akü bağlantılarını kontrol ediniz, temiz ve sağlam olduğundan emin olunuz. Araç iç ışıklarını açınız. Marşa bastığınızda ışıklar sönmeye yüz tutuyor veya sönüyorsa akü boşalmış demektir.

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Motor hararet yapıyorsa

    Araç hararet göstergesi motorun aşırı ısındığını gösteriyorsa, güç kaybı, araç teklemesi veya motor vuruntusu ile karşılaşırsınız, muhtemelen motor aşırı ısınmıştır. Böyle olduğunda, şunları yapmalısınız:

     Hyundai i20 - Kullanim Kilavuzu 2021 > Lastik rotasyonu

    Lastik sırtlarının aşınmasını dengelemek için her 15,000 km'de bir veya düzensiz aşınma devam ediyorsa daha sık, lastiklerin yerlerinin değiştirilmesi önerilir. Lastiklerin yerlerini değiştirirken balanslarını da kontrol ediniz. Lastiklerin yerlerinin değiştirilmesi sırasında düzensiz aşınmaları ve zedelenmeleri kontrol ediniz. Anormal aşınma genellikle hatalı lastik basınçlarından, yanlış tekerlek (rot) ayarlarından, balansı bozuk jantlardan, sert fren yapmaktan ve keskin viraj almaktan kaynaklanır. Lastiklerin sırtında veya yanaklarında balon veya tümsekler olup olmadığını kontrol ediniz. Bu sözü edilenlerden herhangi birinin mevcut olduğunu görürseniz lastiği değiştiriniz. Doku veya elyaf görülüyorsa da lastiği değiştiriniz. Lastiklerin yerlerini değiştirdikten sonra ön ve arka lastiklerin basınçlarını doğru değerlerine getirmeyi ve bijon somunlarının sıkılığını kontrol etmeyi unutmayınız (Uygun tork ;11~13kgf.m).

    Kullanım Kılavuzu

    Web sitede yeni | En popüler | Web Site haritası | Arama www.aracinfob.com | © 2021-2024