Not: Arada bir frenlerden gürültü gelmesi normaldir.
Metalin metale temasını andıran ya da sürekli sürtünme veya sürekli gıcırtı sesi geliyorsa, fren balataları aşınmış olabilir. Frenleme sırasında direksiyon simidinde sürekli titreşim veya sarsıntı oluyorsa, aracınızın bir Ford Yetkili Servis tarafından kontrol edilmesini sağlayınız.
Not: Normal sürüş koşullarında bile, tekerleklerde balata tozu birikebilir. Frenler aşındıkça bir miktar toz birikmesi kaçınılmazdır.
Not: Aracınızın üretildiği ülkede geçerli olan yasa ve yönetmeliklere bağlı olarak, sert frenlemelerde fren lambası yanıp sönebilir.
Bunun ardından aracınız tamamen durduğunda dörtlü flaşörler bir kere yanıp sönebilir.
Islak frenler frenleme etkinliğini azaltır. Araç yıkamadan veya bir su birikintisinden çıkarken, frenleri kurutmak için fren pedalına birkaç kez hafifçe basınız.
Fren Pedalı ile Gaz Pedalı Etkisinin Sıfırlanması
Gaz pedalının sıkışması durumunda fren pedalına sıkı bir şekilde dengeli olarak basılması hem aracı yavaşlatacak hem de motor gücünü düşürecektir. Bu durum meydana gelirse frene basınız ve aracınızı güvenli bir şekilde durdurunuz. Vites kutusunu park (P) (otomatik vites kutusu) veya düşük bir vitese (düz vites kutusu) alınız, motoru durdurunuz ve el frenini uygulayınız. Gaz pedalını ve etrafındaki alanı inceleyerek harekete engel bir şey olup olmadığına bakınız. Herhangi bir şey yoksa ve durum hala bundan ibaretse aracınızı çekici ile yetkili servise götürünüz.
Fren Desteği
Fren desteği, fren pedalına basılan oranı ölçerek, ortaya çıkan bir acil frenleme durumunu tespit edebilir.
Pedala bastığınız sürece yüksek frenleme etkisi sağlayacaktır. Fren desteği, kritik durumlarda durma mesafesini düşürebilir.
Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi
Bu sistem, acil durumlarda frenlerken frenlerin kilitlenmesini önleyerek direksiyon hakimiyetini ve aracın dengesini korumanıza yardımcı olur.
ABS'Lİ SÜRÜŞLE İLGİLİ İPUÇLARI
Kilitlenmeyi önleyici fren sistemi aşağıdaki durumlarda riskleri ortadan kaldırmaz:
Not: Sistem çalışırsa, fren pedalı titreyebilir ve ileri doğru bir miktar hareket edebilir. Fren pedalındaki basıncı sürdürünüz.
Sistemden bir ses geldiğini de duyabilirsiniz. Bu durum normaldir.
El freni
EL FRENİ - DÜZ VİTES KUTUSU
UYARI: El frenini tamamen devreye alınız.
Not: Aracınızı yokuş yukarı park ederseniz, vites kolunu birinci vitese getiriniz ve direksiyon simidini kaldırıma değil, diğer tarafa çeviriniz.
Not: Aracınızı yokuş aşağı park ederseniz, vites kolunu geri vitese getiriniz ve direksiyon simidini kaldırıma doğru çeviriniz.
Not: Kolu yukarı çekerken serbest bırakma düğmesine basmayınız.
El frenini devreye almak için:
1. Fren pedalına tam olarak basınız.
2. El freni kolunu tamamen yukarı çekiniz.
El frenini bırakmak için:
1. Fren pedalına sıkıca basınız.
2. Kolu hafifçe çekiniz.
3. Açma düğmesine basınız ve kolu aşağı itiniz.
EL FRENİ - OTOMATİK VİTES KUTUSU
UYARI: El frenini daima tamamen çekin ve park konumuna (P) geçtiğinizden emin olun.
Araçtan ayrıldığınızda kontağı kapatınız ve anahtarı çıkarınız.
El frenini devreye almak için:
1. Fren pedalına sıkıca basın.
2. El freni kolunu tamamen yukarı çekin.
Not: Park freni kolunu yukarı çekerken serbest bırakma düğmesine basmayın.
Not: Aracınızı yokuş yukarı park ederseniz, vites kolunu park (P) konumuna getirin ve direksiyon simidini kaldırıma değil, diğer tarafa çevirin.
Not: Aracınızı yokuş aşağı park ederseniz, vites kolunu park (P) konumuna getirin ve direksiyon simidini kaldırıma doğru çevirin.
El frenini bırakmak için:
1. Fren pedalına sıkıca basın.
2. Park freni kolunu hafifçe yukarı çekin.
3. Açma düğmesine basın ve park freni kolunu aşağı doğru itin.