Bir römork çekmek belirli bir deneyim gerektirir. Yola çıkmadan önce, römorkunuzu tanımalısınız. Aracı römorkun ek yüküyle idare etme ve frenleme hissine kendinizi alıştırınız. Kullanmakta olduğunuz aracın artık çok daha uzun olduğunu ve aracınızın römorksuz halinden daha zor hareket ettiğini aklınızda tutunuz. Yola çıkmadan önce, römork bağlantısını ve platformunu, emniyet zincirlerini, elektrik bağlantısını, ışıklarını, lastiklerini ve frenlerini kontrol ediniz. Sürüş sırasında, arada bir römork içindeki yüklerin sağlam olduğunu ve lambalar ile römork içindeki diğer lambaların normal çalışmakta olduğunu kontrol ediniz.
Mesafe
Önünüzdeki araçla aranızda, aracınızı römorksuz kullanırken bıraktığınızın en az iki katı mesafe bırakınız. Bu, ani fren veya dönüş yapmak gereken durumları önlemenize yardım eder.
Sollama
Römork çekerken daha uzun bir sollama mesafesine ihtiyacınız olur. Ve, artmış olan araç uzunluğu nedeniyle, şeridinize dönmeden önce geçtiğiniz aracın çok daha ilerisine gitmeniz gerekir.
Geri gitme
Direksiyonun alt kısmını bir elinizle tutunuz. Römorku sola hareket ettirmek için elinizi sola doğru hareket ettiriniz. Römorku sağa hareket ettirmek için elinizi sağa doğru hareket ettiriniz. Geriye daima çok yavaş gidiniz ve mümkünse birisinin size kılavuzluk etmesini sağlayınız.
Dönüş yapma
Bir römorkla döneceğiniz zaman, normalden daha geniş dönün. Bunu yaparsanız römorkunuz yumuşak banketlere çıkmaz, kaldırımlara, trafik levhalarına, ağaçlara veya başka nesnelere çarpmaz. Sarsıntılı veya ani manevralardan kaçınınız. Oldukça önceden sinyal veriniz.
Dönüş sinyalleri
Bir römork çekerken, aracınızda farklı sinyal lambaları ve ilave tesisat olmalıdır. Gösterge panelinizdeki yeşil oklar bir dönüş veya şerit değiştirme sinyali verdiğinizde yanıp söner. Doğru bağlandığında, römork sinyalleri de yanıp sönerek diğer sürücülere döneceğinizi veya şerit değiştireceğinizi bildirir. Gösterge panelinizdeki yeşil oklar dönüşlerde, römorkun ampulleri yanmış bile olsa, yanıp söner. Böylece, arkanızdaki sürücüler sinyalinizi görmedikleri halde, siz gördüklerini zannedebilirsiniz. Arada bir römork ampullerinin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek önemlidir. Ayrıca, kabloları her söktüğünüzde ve yeniden taktığınızda da ışıkları kontrol etmelisiniz.
UYARI
Römork aydınlatma sistemini doğrudan araç aydınlatma sistemine bağlamayın. Onaylanmış bir römork kablo donanımı kullanınız.
Bunu kullanmamak aracınızın elektrik sisteminin hasar görmesine ve/veya yaralanmanıza neden olabilir. Sistemin olabildiğince erken bir şekilde HYUNDAI yetkili servisi tarafından kontrol edilmesini öneririz.
Engebeli yollarda sürüş
Uzun veya dik bir eğimden aşağı inmeye başlamadan önce hızınızı azaltınız ve daha küçük bir vitese geçiniz. Eğer vites küçültmezseniz, frenlerinizi çok fazla kullanmak zorunda kalırsınız, böylece frenler aşırı ısınabilir ve yeterli derecede çalışmayabilir.
Yukarı doğru uzun bir eğimde motorun ve şanzımanın aşırı ısınmasını önlemek için, vites küçültünüz ve hızınızı 70 km/s civarına düşürünüz.
Eğer römorkunuz, römork frenleri yüklenmeden azami römork ağırlığını geçiyorsa ve aracınız otomatik/çift kavramalı şanzımana sahip ise, römorku çekerken D (Sürüş) konumunda sürmelisiniz.
Römorku çekerken aracınızı D (Sürüş) konumunda sürmek şanzımanın ısınmasını önler ve ömrünü uzatır.
NOT
Motoru ve/veya şanzımanı a şırı ısınmaya karşı korumak için:
Yeniden hareket etmek için motorun yeterince soğumasını bekleyiniz.
Yokuşlarda park etme
Genel olarak, aracınıza bir römork bağlı ise, yokuşta park etmeyiniz.
Ancak, römorkunuzu yokuşta park etmek zorundaysanız, şu şekilde yapınız:
1. Aracınızı park yerine çekiniz. Direksiyonu kaldırıma doğru çeviriniz (yokuş aşağı iseniz sağa, yokuş yukarı iseniz sola).
2. Aracı P (otomatik/çift kavramalı şanzımanlı araçlarda Park) konumuna veya boş (düz şanzımanlı araçlarda) konumuna getiriniz.
3. El frenini çekiniz ve kontağı kapatınız.
4. Araç yokuş aşağı olduğunda römorkun lastiklerinin altına takoz yerleştiriniz.
5. Aracı çalıştırınız, frene basınız, vitesi boşa alınız, el frenini bırakınız ve takozlar yükü emene kadar frenleri yavaşça bırakınız.
6. Frene basınız ve el frenini çekiniz.
7. Araç yokuş yukarı park edildiğinde, vitesi 1. vites konumuna veya P (otomatik şanzımanlı/çift kavramalı şanzımanlı araçta Park) konumuna, yokuş aşağı park edildiğinde ise R (Geri) (düz vitesli araçlarda) konumuna getiriniz.
8. Kontağı kapatınız ve ayağınızı frenden çekiniz, fakat el frenini çekilmiş olarak bırakınız.
UYARI
Ciddi veya ölümcül yaralanmayı önlemek için: El frenini iyice çekmeden aracı terk etmeyiniz. Eğer motoru çalışır durumda bıraktıysanız, araç aniden hareket edebilir. Siz veya diğer kişiler ciddi veya ölümcül şekilde yaralanabilirsiniz.
Yokuşa park ettikten sonra hareket etmeye hazırlanma
1. Vites kolu P (Park, otomatik şanzımanlı/ çift kavramalı şanzımanlı araçlarda) veya nötr (düz şanzımanlı araçlarda) konumunda olarak frene basınız ve fren pedalını basılı tutarken:
2. Ayağınızı yavaşça fren pedalından çekiniz.
3. Römork takozlardan kurtulana kadar yavaşça hareket ediniz.
4. Durunuz ve birisinin takozları toplayıp yerine yerleştirmesini sağlayınız.
Römork çekerken aracınızın bakımı
Düzenli olarak römork çektiğinizde aracınızın normalden daha sık bakıma ihtiyacı olur. Özellikle dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar motor yağı, Otomatik şanzıman/Çift kavramalı şanzıman yağı, aks yağı ve soğutma sistemi sıvısıdır. Sıkça kontrol edilmesi gereken diğer önemli bir nokta frenlerin durumudur. Eğer römork çekiyorsanız, yolculuğunuza başlamadan önce bu işlemleri gözden geçirmek iyi bir fikirdir. Römorkunuzun ve bağlantı parçasının da bakımlarını yapmayı unutmayınız. Römorkunuzla birlikte verilen bakım programını takip ediniz ve periyodik olarak kontrol ediniz. Tercihen, kontrolleri her gün sürüşe başlamadan önce yapınız. Bağlantı parçasının tüm somun ve cıvatalarının sıkılmış olması çok önemlidir.
NOT
Araç hasarını önlemek için:
Eğer hararet göstergesi aşırı hararet gösteriyorsa, klimayı kapatınız ve emniyetli bir yerde aracı durdurarak motoru soğutunuz.